Er was eens een jonge vrolijke Flat Coated Retriever die opeens veel water begon te drinken. Urineonderzoek en bloedonderzoek leverden niet veel afwijkingen op, alleen het calciumgehalte in het bloed was te hoog. Dit is meestal geen goed nieuws.

De hond werd doorgestuurd naar de specialist en helaas werd daar na het maken van röntgenfoto’s, de diagnose longtumoren gesteld. Heel slecht nieuws dus, er werd al rekening gehouden met het feit dat onze vrolijke hond zou moeten worden ingeslapen.

Gelukkig werd er meer onderzoek gedaan( er werden biopten genomen uit de longen) en toen bleek dat de “tumoren ”, verkalkingen in het longweefsel waren. Deze verkalkingen werden veroorzaakt door de Franse hartworm: Angiostrongylus vasorum (in de volksmond wel “longworm” genoemd).

Maar eind goed al goed, want er kon een behandeling worden gestart met een ontwormingsmiddel en het gaat nu al weer beter met onze jonge (en nu weer) vrolijke hond.

De “Franse hartworm ” komt in grote delen van Europa voor, dus ook in Nederland. Onze honden besmetten zich met deze worm door het eten van (naakt)slakken en kikkers. In dit schema kun je zien hoe de ontwikkeling in het lichaam verder gaat.

longworm


De ziekteverschijnselen zijn divers, van hoesten, bloedarmoede, lusteloosheid tot longontsteking, hartfalen en plotselinge sterfte. Soms komen de larven in de hersenen, blaas, nieren of ogen terecht.

De diagnose is met ontlastingsonderzoek te stellen en gelukkig kan er vaak een behandeling worden ingezet (met de juiste wormmiddelen).


Echter, nog beter is preventie:

  • ontworm regelmatig met het juiste wormmiddel (minimaal 4 keer per jaar).
  • en voorkom het eten van (naakt)slakken door uw hond.


Op naar een zorgeloze zomer!

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken