Vuurwerkangst

Als de eerste voorzichtige knallen in de loop van oktober weer te horen zijn breken er voor huisdieren en eigenaren weer vervelende tijden aan. Het is zeer frustrerend om uw hond of kat te zien lijden maar gelukkig is er wel meer bekend over vuurwerkangst. Over hoe er mee om te gaan en wat u allemaal kunt proberen te doen om het te voorkomen of in ieder geval de situatie zo draaglijk mogelijk te maken.

Tot enkele jaren geleden werd vaak het middel Vetranquil gebruikt. Dit zijn de bekende gele tabletjes waar de honden en katten sloom van worden en kunnen gaan slapen. Een soort narcosemiddel. Omdat de werking onvoorspelbaar is, de ene hond slaapt de hele nacht van 1 tabletje terwijl een andere hond van het zelfde gewicht met 5 tabletjes net zo bezopen als menig baasje door de huiskamer zwalkt, en omdat er ook wel eens een diertje helemaal niet meer wakker werd is men van dit middel afgestapt. Er zijn gelukkig veel betere mogelijkheden.

Onlangs is er vanuit de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren aan de universiteit Utrecht een nieuw advies uitgebracht betreffende de aanpak van vuurwerkangst bij honden en katten

Voor de lange termijn is het beste advies; Trainen op geluiden

Bij honden die vuurwerkangst ontwikkeld hebben is het probleem te behandelen door een gedragstherapie, al dan niet ondersteund met medicijnen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een geluid CD (bijv. ‘Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden’, uitgeverij Libre). 

Het vuurwerkgeluid wordt geleidelijk toegediend aan de hond of kat waarbij er een positieve stimulus wordt gekoppeld aan de reactie. Als het dier niet reageert op het geluid met angstgedrag dan kan het beloond worden met spel, aandacht of voer. Vervolgens wordt het volume langzaam opgevoerd.

Bij honden en katten die normaliter al angstig zijn kan ondersteuning met medicijnen (Clomicalm) tijdens de training helpen.

Natuurlijk wordt aangeraden hier al vroeg in het jaar mee te beginnen.

Voor de korte termijn wordt kortstondig gebruik van medicatie Alprazolam geadviseerd. Dit is een humaan middel met een bewezen anxiolytisch (angstonderdrukkend) effect. In tegenstelling tot diazepam, een soort valium, heeft het geen sederende werking. De dieren worden er niet sloom of slaperig van. Alprazolam kan enkele dagen voor de jaarwisseling al gegeven worden.

Verder zijn er vele producten op de markt waarvan beweerd wordt dat ze helpen tegen vuurwerkangst. Hier is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan maar dat wil niet zeggen dat het geen zin heeft ze te gebruiken. Veel van deze producten worden naar tevredenheid gebruikt.  

DAP verdamper en of een DAP halsband. De verdamper verspreid feromonen die een geruststellende werking hebben op honden. De halsbanden zijn geïmpregneerd met de feromonen.

Voor katten is er de Feliway verdamper.

Telizen en Zylkene tabletten/capsules. De bestanddelen van deze ‘homeopathische’ medicijnen zorgen ervoor dat de dieren meer op hun gemak zijn.

Royal Canin Calm. Voor kleine honden en voor katten is er een speciaal dieet van Royal Canin met bestanddelen met een valiumachtige werking.

Bach therapie wordt ook al jaren toegepast met veel enthousiasme.

Ook voor deze middelen geldt trouwens dat er al in de loop van november gestart moet worden om een optimaal effect te bereiken.

Neem contact op met uw eigen dierenarts voor een gericht advies…

Onderstaand een aantal aanvullende tips om de jaarwisseling voor het huisdier makkelijker te maken:

• Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.

• Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (b.v. een gevulde Kong® voor honden en een gevulde Pipolino® voor katten).

• Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.

• Zet eventueel de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).

• Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.

• Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.

• Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.

• Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.

• Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de DAP® Dog Appeasing pheromone verdamper en/of halsband worden gebruikt en voor katten de Feliway® verdamper. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkène® en Telizen® of het Royal Canin Calm Diet®. Deze lijken in de praktijk redelijke effecten te boeken bij milde angsten. In de literatuur is echter nog niet veel beschikbaar aan betrouwbare studies bij situaties met een dusdanig hoog angstniveau zoals dat bij vuurwerk soms kan voorkomen.